Заместител на алкохола

0
364

Бутилка

Реклама

Как ти звучи идеята за алкохолен заместител, който има приятното замайващо действие на истинския алкохол, но не причинява главоболие на другата сутрин? Синтетичният алкохол е идея, по която се работи в момента в лондонския Imperial College.

Новата субстанция може да има и допълнителна функция за изключване, която да позволи на консумиращите алкохол да шофират безопасно до вкъщи, след като вземат едно хапче. То ще съдържа антидот, който ще довежда до моментално изтрезняване.

Синтетичният алкохол се произвежда от химикали, близки до валиума, и има ефект върху мозъчните нерви, подобен на този на обикновения алкохол, като възпроизвежда усещането за отпускане и удоволствие.

За разлика от алкохола обаче, новият аналог няма да засяга други части на мозъка, които са отговорни за промените в настроението и пристрастяването. Заместителят е и много по-лесен за изчистване от организма.

Ръководителят на проекта за разработване на заместителя е един от водещите британски експерти по лекарствата професор Дейвид Нът. Наскоро той беше отстранен от позицията си на правителствен съветник заради изказвания по отношение на канабис и екстази.

Той си представя свят, където хората ще могат да консумират алкохол, без да се напиват. Независимо колко чаши сте изпили, ще можете да останете в онова приятно състояние на приповдигнато настроение, а в края на вечерта да разкарате ефекта на алкохола с едно хапче и да се приберете вкъщи с колата.

Как точно ще се използва заместителят? Алкохолното съдържание в напитките ще се извлича и ще се замества с новата субстанция, която в идеалния случай ще е без цвят и без вкус, за да не повлиява оригиналния вкус на избраното питие. Извлеченият етанол би могъл да се използва като гориво.

Професор Нът и екипът му са концентрирали работата си върху ефектите на бензодиазепините. Познати са хиляди незодиазепинови молекули и е просто въпрос на време да се открие онази, която ще отговори на нуждите на обществото.

Професор Нът смята, че новото вещество, след лицензиране и след налагането му в хранително-вкусовата промишленост, би имало драматичен ефект върху обществото. „По време на експерименти съм приемал бензодиазепини“ – разказва професор Нът. „В един момент съм приятно замаян и почти заспал, а след пет минути изнасям лекция.“

Повечето бенозодиазепини са контролирани лекарства и ще са необходими дълги и скъпи клинични изследвания, за да бъдат разрешени за широка употреба. В момента не е ясно откъде ще бъдат финансирани тези изследвания. Традиционните производители на алкохол не са проявили интерес. Въпреки това проф. Нът смята, че е възможно да се привлекат някои държави като спонсори предвид възможните социални ползи.

Какво мислите за идеята? Споделете в коментарите!

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here