Защо мъжът трябва да убие паяка

0
153

Паяк

Реклама

Оказва се, че нежните ни половинки наистина се страхуват повече от потенциално опасни животни и наш мъжки дълг е да нападаме паяците с чехъла.

Изследване, публикувано в списание New Scientist, е доказало, че малките момичета на възраст около 11 месеца се научават по-бързо от малките момченца да асоциират паяците с ужасени физиономии. Изводът на учените е, че милионите години еволюция са „програмирали“ жените така, че да се страхуват повече от опасни животни отколкото мъжете.

По време на изследването учените показвали на малки момиченца и момченца снимки на паяци заедно със снимки на изплашени лица и после същите паяци, но до снимки на щастливи деца. Момчетата гледали двата комплекта снимки еднакво дълго, докато момичетата се задържали много повече на комбинацията паяк плюс щастливо лице. Според д-р Дейвид Рейкисън това означава, че момичетата са приемали тази комбинация като неестествена и им е трябвало по-дълго време, за да я възприемат. Което, казват учените, доказва, че момичетата от най-ранна възраст свързват паяците със страх, докато момчетата нямат такива асоциации.

Според експертите причината за тази разлика е, че жената може да има по-малко деца от мъжа и освен това тя е тази, която се грижи повече за бебето, когато то е съвсем малко. Затова еволюцията е направила жените по-страхливи, когато става дума за отровни и опасни животни.

Докато за жените е било рисковано да не се страхуват от животни и да се разхождат из горите, понесли пеленаче, за мъжете е точно обратното. За нас е било от съществено значение да ходим на лов и да носим храна, затова не сме развили толкова голям страх от животните, дори сме го потиснали в известна степен.

Извод: явно се налага ние да поемаме тежката задача да убиваме хлебарки, паяци и всякакви други гадини, защото това не е прищявка на жената, а резултат от еволюцията. Другият вариант е да махнем с ръка, да кажем, че подобни изследвания са глупост, и да пратим жената на лов.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here