Windows Vista

0
280

Windows Vista

Реклама

Windows Vista е новата версия на популярната операционна система на Microsoft. Очаква се скоро да излезе на пазара.

По случай новата версия от Microsoft са решили да направят крачка напред в борбата срещу пиратството.

Ако се окаже, че новата операционна система използва откраднат сериен номер, редица нейни функции ще бъдат забранени. Потребителите на нелегален Windows няма да имат достъп до новия дизайн на операционната система (Vista Aero), както и до WindowsDefender и ReadyBoost. WindowsDefender би трябвало да се грижи за сигурността на потребителската машина, като я предпазва от spyware и др., докато ReadyBoost се грижи за оптимизацията на виртуалната памет.

След 30-дневен период на нелегалност системата преминава в подобен на „safe mode” режим, който предоставя 1 час достъп до уеб браузър, с чиято помощ потребителят да закупи легално операционната система. Оттам нататък достъпът до операционната система е отказан.

Малко е да се каже, че от Microsoft отказват да нарекат нововъведението Kill Switch (убийствен бутон в най-груб превод). Те упорито отричат, че това е такъв бутон, но функциите му си остават такива.

В дефинициите на Уикипедия можем да намерим следното определение за Kill Switch: такива бутони се използват за аварийно приземяване на откраднати самолети и за аварийното им изключване. От Microsoft обясняват, че това нововъведение няма нищо общо с KillSwitch, тъй като те не могат и нямат право да изключат вашата машина. След тяхната намеса компютърът, на който е инсталиран пиратският софтуер, си работи, самият софтуер – не.

Говорител на Novell (Jack Messman), отбелязва, че цената на Windows Vista ще принуди много хора да преминат на Linux. Като прибавим към това и новите мерки за сигурност, вълната от емигриращи към Linux би трябвало да стане огромна.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here