Устройство убива бактерии с плазма

0
269

plasma_bact

Реклама

Дали след известно време ще можем да се отърваваме от бактериите, без дори да си мием ръцете? Учени наскоро демонстрираха тази възможност под формата на устройство, създаващо плазма. Според тях изобретението убива дори и зловещата бактерия MARS (метицилин-резистентна Staphylococcus aureus), която причинява трудно лечими инфекции при хората. Най-често се свързва с вътреболнични инфекции.

Та учените предлагат да се отървем от този и други подобни гадове не с помощта на традиционния сапун, а с това устройство. То убива бактериите, без да вреди на кожата, и може да се използва както за ръце, така и за крака и подмишници. В този смисъл авторите на проекта дори смятат, че устройството може да реши радикално проблема с изпотяването – миризмата на пот всъщност не идва от самата пот, а от бактериите, които се хранят с нея. Технология, подобна на тази на устройството, може да помогне и за друго – за по-бързото заздравяване на рани.

Идеята е, че джаджата създава плазма, която изпълва въздуха с коктейл от смъртоносни за бактериите химикали. Те убиват също така гъбички и вируси и са ефективни дори и при 12- секундно излагане.

Плазмата е известна като четвърто състояние на материята, след твърдото, течното и газообразното. Съставена е от атоми, чиито електрони са отнети по някакъв начин, например чрез високо напрежение. Една от употребите на плазмата е при плазмените телевизори.

За въпросното устройство учените използват така наречената студена атмосферна плазма. Вместо да отнемат електрони от цяла група атоми, те го правят само с някои. Получават се сблъсъци между незаредените атоми, електроните и новополучените йони. От това електроните и йоните забавят скоростта си. Получената плазма води до около 200 химични реакции с кислорода и азота във въздуха и резултатът е доста неприятен за бактериите.

Моментът, в който подобни устройства станат част от болничното оборудване, ще бъде особено важен. Дотогава обаче предстоят още тестове.

Подходът всъщност не е толкова нов. Плазма се използва например за дезинфекциране на хирургически инструменти. Принципът, на който тя работи, е подобен на принципа на имунната ни система – това обяснява Грегор Морфил от института „Макс Планк”, който ръководи проекта за плазменото устройство.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here