САЩ планират посещение на Марс

0
170

Обама пристига в Космическия център "Кенеди"
Президентът Обама пристига в Космическия център „Кенеди“.
Снимка: НАСА

Реклама

Президентът Барак Обама съобщи, че САЩ изоставят плановете за връщане на Луната и вместо това се насочват към астероиди и към планетата Марс. За тази радикална промяна в космическата програма на САЩ той съобщи по време на посещение в щаба на НАСА в Космическия център „Кенеди” – мястото, откъдето Нийл Армстронг и Едуин Олдрин излетяха за Луната през 1969 г.

Обама каза на работещите в НАСА, че САЩ ще продължават да бъдат световен лидер в космическите пътувания, но и че е необходима радикална реорганизация на плановете за бъдещето.

Президентът обяви, че Америка ще изпрати астронавти на Марс и ще ги върне обратно в рамките на неговия живот. И добави, че кацане на близък астероид ще е добра и важна първа стъпка.

Астероидите могат да дадат на учените информация за формирането на планетите. Също така има вероятност на астероидите да се намерят първични елементи от ранното съществуване на Слънчевата система.

Колкото по-проучени са астероидите, толкова по-голяма е вероятността те да могат да бъдат взривени, ако това се наложи. За момента програмата „Близка земна орбита” на НАСА е идентифицирала повече от 1000 „потенциално опасни астероида”. Нито един от тях не е с курс към Земята, но все пак сблъсъци са се случвали – смята се, че преди 65 милиона години именно удар на астероид е довел до изчезването на динозаврите. А наскоро се е случвало астероиди да преминават опасно близо до Земята – през март 2009 г. един премина на едва 78400 километра от Земята, което е пет пъти по-малко от разстоянието от Земята до Луната.

Президентът Обама отговори на критиките, идващи включително от Нийл Армстронг, за драстичната промяна на целите на космическата програма на САЩ. В отворено писмо до президента Армстронг написа, че решението за отмяна на проекта „Съзвездие”, чиято цел беше връщане на Луната до 2020 г. и посещение на Марс до 2030 г., е „разрушително”.

Отговорът на Обама на пресконференцията вчера в щаба на НАСА звучеше така: „Никой не е по-посветен от мен на идеята за пътуване на хора в Космоса и за изследване на Космоса. Но трябва да го направим умно; не можем да продължаваме да правим същите стари неща, както преди.”

Марс
Марс. Снимка: НАСА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here