Самолетът на Леонардо да Винчи

0
484

GEN H-4В края на 15 век в Милано работи един инженер, който между другото обича да напомня на владетеля на града Лудовико, че освен всичко останало, може и да рисува. По това време Леонардо създава някои от скиците си на летателни средства.

Реклама

През целия си живот той се интересува от летенето и мечтае да го разбере толкова, че да може да сложи крила и на човека. Петстотин години по-късно се оказва, че скиците му не само са добри, но и могат да бъдат използвани.

Сред многото, които се опитват да направят нещо по неговите идеи, са японците. 75-годишният Дженай Янагисава разработва най-лекия и най-малък хеликоптер в света, вдъхновен именно от гения на Леонардо.

Идеята на Янагисава е този хеликоптер да направи демонстрация в края на май именно във Флоренция, над родното място на Леонардо да Винчи. Така съвременните инженери искат да покажат уважението си към ренесансовия си предшественик.

Моделът на хеликоптера е GEN H-4. Летателното средство има само едно място, поставка за ръцете и краката на пилота и два ротора. Янагисава е разработил хеликоптера си в края на 90-те години. Вдъхновил се е от скиците на Леонардо, които се смятат за първите изображения на вертикално летателно средство.

GEN H-4 има два ротора…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here