Туристи на Международната космическа станция

0
193

CST-100

Реклама

Те ще могат да се качат в капсула, която ще води астронавти до станцията. Проектът е на Boeing и на компанията Space Adventures, която самостоятелно вече е изпратила 7 туриста на Международната космическа станция (МКС).

За разработването на футуристичната капсула CST-100 Boeing са получили 18 милиона долара от НАСА. Основната цел на капсулата е да пренася астронавти до МКС, но Boeing са привлекли Space Adventures към проекта и са им възложили да продават места на капсулата на туристи.

Предвижда се при всяко пътуване да летят по четирима астронавта, което оставя три свободни места за туристи, частни компании и американски правителствени агенции.

Все още не се знае цената на едно място, но компаниите казват, че ще я съобщят, когато започне същинското построяване на капсулата. Идеята е до началото на 2015 г. в нея да могат да пътуват туристи. Вероятно цената ще се приближава до досегашните цени за пътувания до МКС – туристи са плащали до $40 милиона, за да стигнат до станцията на борда на руския кораб „Союз”.

Тези развития са в подкрепа на идеята на президента Барак Обама за частна космическа индустрия. Наскоро той спря амбициозните, но скъпи планове на НАСА за построяване на ново поколение ракети, с които отново хора да стъпят на Луната до 2020 г. През юни президентът призова за повече международно сътрудничество и по-голямо участие на частния сектор в областта на научните изследвания, климатичните промени и космическите отпадъци.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here