Да светнеш лампата с мисълта си

0
203

Мозък

Реклама

Това е възможно и дори ще бъде демонстрирано този месец на зимните олимпийски игри в Канада.

Канадска компания е създала нещо, което те сами наричат „най-голямата компютърна инсталация, контролирана с мисъл”. Това е експеримент, който ще позволи на посетителите на игрите, които желаят да пробват, да използват своите мозъчни вълни, за да контролират осветлението на три канадски забележителности. Включително Ниагарския водопад.

„Когато хората си сложат слушалките, усещат, че увеличават силата на светлините, само като си помислят за това. В този момент почти виждаш как мозъците им експлодират.” Това разказва Тревор Колман от компанията InteraXon, която е създала инсталацията.

Експерименти като този малко по малко показват на хората как компютрите могат да се контролират съвсем нормално не само чрез мишката и клавиатурата. Докосването и гласът са нещо, което сме свикнали да използваме, за да комуникираме с компютрите. Мозъчните вълни просто отвеждат нещата на малко по-високо ниво.

Инсталациите на InteraXon са разположени на три места в Канада – Торонто (наблюдателната кула), Отава (сградата на Парламента) и Ниагарския водопад. На трите места има по два стола, всеки със слушалки. Към слушалките има и една част, която докосва челото на човека и измерва мозъчната дейност.

Слушалките измерват електричните импулси на мозъка и реагират на алфа и бета вълните, свързани съответно с отпускане и концентрация. В момента, в който човекът със слушалките се отпусне или се концентрира, компютърът изпраща съобщение към инсталацията на мястото, примерно Ниагарския водопад. Софтуерът превежда информацията в команди, които променят силата на осветлението.

В началото на хората трябва да им се казва да се концентрират или успокоят, но после те свикват и нямат нужда от напътствия.

Очаква се за две седмици повече от 2000 души да пробват да контролират светлините с мозъка си.

Това ще стане по време на игрите във Ванкувър, които са между 12 и 28 февруари.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here