Хората са тръгнали на два крака, защото им е било горещо

0
132

Слънце

Реклама

Една от хипотезите за причините, довели до изправянето на човека, гласи следното: защото е било горещо.

Учените смятат, че преди милиони години районът около езерото Туркана в Кения, който се смята за люлка на човешката еволюция, е бил още по-горещ, отколкото сега. Това разказва вестник „Дейли Мейл”.

Откритието дава нови доводи на поддръжниците на така наречената „термална хипотеза за човешката еволюция”. Според нея човекът се е изправил на два крака заради това, че му е било много горещо.

Според тази теория прадедите ни са спечелили еволюционно предимство, като са се изправили в жегите, защото по-далеч от повърхността на земята е малко по-хладно. Освен това на два крака са излагали по-малка част от тялото си на слънчевите лъчи, отколкото на четири. Загубата на окосмяването също може да се обясни с горещините – окосмяването е карало хората да усещат жегата още по-силно.

Сега остава да се разбере дали периодът на големите жеги край Туркана съвпада с периода, от който са намерените там човешки вкаменелости, които се смятат за доказателства за човешката еволюция. Тази връзка – или отсъствието й – ще покаже дали термалната хипотеза е вярна или не.

Учените от университета „Джон Хопкинс” са изучавали изотопи в почвата, за да докажат, че температурите край езерото Туркана са били толкова високи преди няколко милиона години.

Разбира се, има и учени, които смятат, че в термалната хипотеза няма особена логика. Според тях е много по-логично хората да са се изправили на два крака не в горещи пустинни райони, а в горска среда.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here