Може ли да се построи асансьор до Космоса?

0
204

Асансьор до Космоса

Реклама

Всяка революционна идея изглежда води до три стадия на реакция. Те могат да се обобщят с три изречения. Първо: „Не, това е абсолютно невъзможно!”; второ: „Да, възможно е, но не си струва да се направи.”; и трето: „Аз нали през цялото време ви казвах, че е добра идея!”

– Артър Кларк (1917-2008)

Преди около година се запознахме за пръв път с идеята за космически асансьор. Сега изглежда, че тя наистина може да стане реалност – учени по цял свят работят, за да направят възможно построяването на прототип.

Преди 30 години идеята беше просто художествена измислица – писателят Артър Кларк я беше описал в романа си „Фонтаните на Рая”. В него той разказва за технологичните, политически и етични проблеми, които решава един учен, за да построи асансьор до Космоса. След написването на романа Кларк остава открит привърженик на идеята за такъв асансьор.

Защо ни е необходимо подобно нещо?

Защото с помощта на асансьор пренасянето на хора и предмети до Космоса (например до космическите станции) би станало по-лесно, по-евтино и по-безопасно в сравнение с изстрелването на ракети.

НАСА хареса идеята

Американската космическа агенция дотолкова хареса идеята за асансьор до Космоса, че реши да даде $2 милиона на учените, които успеят да построят прототип. И сега в пустинята Мохаве са се събрали три екипа от учени, които се надпреварват за финансирането. Условието на НАСА е прототипът да може да измине разстояние от един километър с тежък товар.

Конструкцията

Повечето модели на асансьори до Космоса включват кабел и две точки, за които той е прикрепен – едната е на повърхността на Земята, а другата – в Космоса (сателит или космическа станция). Според учените инерцията ще поддържа кабела изпънат.

Космическият архитект Дейвид Смидърман от НАСА сравнява асансьора до Космоса с мост. Както на земята мостът е по-добро решение за свързване на два бряга отколкото ферибот например, така и в Космоса асансьорът е по-добро решение от изстрелването на ракети.

Проблемите

Пречките, които трябва да се преодолеят обаче, са доста. Един проблем например е липсата на достатъчно здрав материал, от който да се направи въжето на асансьора, което трябва да е дълго над 35 000 километра.

Друг проблем е как ще се предпази асансьорът от различните предмети в Космоса – метеорити, космически отпадъци и други, които се носят в пространството. Някои учени смятат, че ще е необходимо предварително прочистване на близката орбита на Земята.

Цената е следващият проблем – тя се изчислява на около $20 милиарда. Затова някои смятат, че не правителство, а частна компания ще може да отдели средствата за космическия асансьор.

Въпреки всички тези проблеми учените вече имат някои решения, които изглеждат достатъчно добри, за да се говори в научните среди, че в рамките на един човешки живот асансьорът до Космоса може да стане реалност.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here