Совалката, станцията и Слънцето

0
174

Совалката, станцията и Слънцето

Реклама

Тази невероятна снимка щеше да бъде пропусната, ако фотографът беше мигнал – събитието, което е снимал, е било видимо за 0,54 секунди.

А то е скачването на совалката „Атлантис” и Международната космическа станция. Фотографът е Тиери Лього, който е пътувал от Франция до Испания, за да направи тази снимка. Мадрид е бил идеалното място, откъдето совалката и станцията са можели да бъдат заснети.

Ивицата, от която Тиери е можел да види скачването и да го заснеме, е била с широчина 8 километра и е обхващала Испания, южна Франция и северна Италия. Тъй като в останалите части на Европа прогнозата в била за лошо време, Тиери е избрал Испания.

В момента на снимката совалката „Атлантис” и Международната космическа станция са се движили с близо 26 400 км/ч на 400 километра над Земята.

Тиери е направил снимката с професионален фотоапарат и телескоп. За да снима бързо движещите се совалка и станция при директната слънчева светлина, фотографът е използвал много малка апертура и много висока скорост на блендата. Светлината е филтрирана, затова Слънцето изглежда така призрачно и без избухвания.

Виж снимката в по-голям размер:

{morfeo 366}

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here