Solar Impulse на капитан Пикар

0
239

Solar Impulse

Реклама

Възможно ли е да обиколиш света със самолет, задвижван само от слънцето?

Според капитан Пикар можеш. И нямаме предвид героя от „Стар трек”, а съвсем истинския капитан Бертран Пикар. От 2003 г. той е основна фигура в екипа, който разработва Solar Impulse – самолет със слънчеви батерии. За да разберем, че капитан Пикар не се шегува, ще споменем, че преди 10 години той е осъществил първата обиколка около света с балон.

Solar Impulse не е първият самолет със слънчеви батерии. Само че е първият, чийто екипаж има съвсем сериозната амбиция да обиколи света с него. Припомняме, самолетът разчита само на слънчева енергия. И на стискане на палци.

Идеята на капитан Пикар и екипа му е да се покаже огромното приложение на възобновяемите енергийни източници.

Обиколката е насрочена за 2012 г.

Когато описват Solar Impulse, казват, че той тежи колкото лек автомобил, а размахът на крилата му (61 метра) е като на „Еърбъс”. По него има 12 000 фотоволтаични слънчеви клетки, които събират слънчевата енергия, за да захранват четирите електрически двигателя.

Балонът, извършил първата обиколка на Земята Бертран Пикар е швейцарец. Съчетава професията си на психиатър със страстта по балоните, която е наследил от баща си и дядо си. През 1999 г. Пикар и Браян Джоунс стават първите хора, обиколили света с балон без да спират (вляво – балонът им). Затова не се учудваме, че същият този човек сега смята да обикаля света със слънчева енергия.

Наскоро капитан Пикар изкара Solar Impulse от хамбара, за да го пораздвижи. Ето какво представлява самолетът:

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here