На борда на международната океанографска станция

0
254

SeaOrbiter

Реклама

SeaOrbiter е проект за уникален вертикален плавателен съд, който според изобретателя си Жак Ружри ще бъде нещо като международна океанографска станция.

Съдът е висок 51 метра, част от които са под вода, и идеята му е да предостави невиждани досега възможности за изучаване на живота под морската повърхност. Ружри сравнява проекта си с Международната космическа станция.

“В момента океанографите могат да се гмуркат за ограничени периоди от време. Все едно са отишли да изследват Амазонската джунгла и един хеликоптер е дошъл да ги вземе час по-късно” – казва Ружри. А SeaOrbiter предлага прозорец към живота в океана и ще направи възможно постоянното и мобилно присъствие на учени и изследователи под повърхността. Съоръжението ще е много полезно при изучаването на връзката между океаните и глобалното затопляне.

64-годишният Ружри е архитект. Офисът и домът му са разположени в закотвени корабчета. Той вярва, че човечеството тепърва ще открива значението на океаните и че храните и медикаментите на бъдещето ще дойдат именно от тях.

В момента архитектът разполага с половината от 35-те милиона евро, които му трябват, за да построи първата океанографска станция. На нея ще има място за шестчленен екипаж, шестима учени и още шест човека, които могат да бъдат трениращи астронавти или лекари.

SeaOrbiter

Още за SeaOrbiter и схема на плавателния съд…

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here