Черна дупка в центъра на Млечния път

0
189

Sagittarius A

Реклама

След 16 години изследвания немски астрономи твърдят, че имат доказателства за съществуването на черна дупка в центъра на нашата галактика, Млечния път. За нея отдавна се подозира, но за пръв път сведенията са толкова конкретни – учените дори са успели да я измерят.

Да се докаже черна дупка не е много лесно, като се има предвид, че всичко, което минава покрай нея, включително и светлината, се поглъща. И все пак, изследвайки движението на звездите около дупката, учените са могли да научат доста неща, включително и размерите на дупката. А те са огромни.

Разположението на Sagittarius AРъководителят на изследването професор Райнхард Генцел от института за извънземна физика „Макс Планк” в Бавария твърди, че това е първото емпирично доказателство, че свръхогромните черни дупки наистина съществуват. Централната концентрация на масата на черната дупка е равна на 4 милиона слънчеви маси.

Откакто се подозира за съществуването й, черната дупка е наречена Стрелец А* (Sagittarius A*). По време на изучаването на черната дупка, което се провежда от Европейската южна обсерватория в Чили, немските учени са измерили и разстоянието между Земята и центъра на галактиката – 27 000 светлинни години.

Стрелец А* е най-близката до Земята черна дупка с такива огромни размери. Затова тя е нещо като космическа лаборатория за астрономите, в която те ще могат да открият още подробности не само за черните дупки, но и за образуването на звездите, силната гравитация и динамиката на небесните тела.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here