Роботи убийци – от фантастика към реалност

0
453

Terminator

Реклама

Експерти предричат, че скоро Терминаторът може да е не само фикция.

Ноел Шарки

Най-известният академичен специалист по тези въпроси е професор Ноел Шарки от Университета в Шефийлд (вляво). Той е експерт по изкуствен интелект, роботика, компютърни науки, психология. В статии, на конференции и в телевизионни предавания той неколкократно предупреждава, че до десет години е възможно войните да се водят от роботи, които да решават кога и кого да убиват.

Роботите и войната сега

Роботите вече намират приложение във военните действия. Използват се например за унищожаване на бомби. Също така, самолети с дистанционно управление се оборудват с ракетни снаряди и се пращат на мисии с цел унищожаване на определени мишени.

Терминатори?

Проблемът, за който говорят специалисти като професор Шарки, е възможността в близко бъдеще все повече операции да се поверяват на машини. И то не такива с дистанционно управление, а способни да взимат самостоятелни решения.

Едно такова развитие би могло да доведе до много грешки и цивилни жертви, казва професорът. Според него при сегашното темпо на развитие на роботиката трябва да минат около 50 години, за да могат роботите да взимат решения на морална основа, преценяйки адекватно кое е правилно и кое е грешно.

Затова пък технологията, необходима, за да се направят машини за убиване, е достъпна и днес. Роботите убийци, които сами взимат решения за употреба на смъртоносна сила, са съвсем реална възможност, осъществима в близките няколко години.

Международна надпревара за роботи…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here