Риба-Терминатор

0
243

Риба-Терминатор

Реклама

Само че тя не идва от бъдещето, а от университета в Роуд Айлънд. Мускулестият мутант е генно модифицирана пъстърва, замислена и създадена от професор Тери Брадли.

Мускулната маса на модифицираната риба е с 15-20% повече, отколкото от тази на обикновена риба. Професор Брадли е постигнал това увеличение чрез задържане на производството на миостатин – протеин, който забавя растежа.

В резултат мутиралата риба има нещо като гърбица и коремни мускули на бодибилдър (въпреки че рибите нямат коремни мускули). Въпреки това професорът твърди, че поведението на пъстървата си е съвсем нормално.

Въпреки че експериментът изглежда по-скоро като забавна игра, в която учени инжектират различни типове ДНК в рибешки яйца, за да видят какво ще се излюпи, резултатите от упражнението имат и практическа стойност. С помощта на генетичната мутация ще могат да се отглеждат по-големи риби, като им се дава същото количество храна. Това означава по-голямо производство и по-ниска цена. Професор Брадли смята също, че резултатите от експеримента му могат да помогнат за едно сравнение между нарастването на мускулите при бозайниците и при рибите, както и да дадат повече информация за човешките заболявания, свързани със загуба на мускулна маса.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here