Платна в Космоса

0
202

 

Реклама

Земята

Платното съществува от около 4000 години и явно все още има доста голям потенциал – последното му приложение е да помага за връщането на сателити, ракети и други космически апарати от Космоса на Земята.

Е, това не е същото платно, с което мореплавателите са откривали нови земи преди петстотин години. То е модернизирано от космическите инженери и е наречено „аероспирачно платно“. Целта му е да връща космически апарати на Земята по-бързо, отколкото те биха паднали сами.

Една от причините за подобно изобретение е, че количеството боклуци, обикалящи из земната орбита – включително неизползваеми апарати, – става все по-голямо. Това представлява опасност за всяка нова космическа мисия.

За разлика от традиционното платно, това ще действа не като задвижваща сила, а като спирачка, забавяща движението на апаратите. Тези своеобразни платна се разтварят в момента, в който космическият апарат вече не се използва. Тогава движението на обекта се забавя и той започва да пада, като след това изгаря в атмосферата. Това прави възможно връщането му на Земята в рамките на 25 години. Сегашният период е 70 години.

Причината, поради която този нов вид платно действа като спирачка, а не като задвижващ механизъм, е, че налягането в Космоса е прекалено ниско, за да се създаде задвижващ импулс.

Друг възможен вариант за връщане на космическите апарати на Земята е задвижването им по обратния път с помощта на гориво. Това обаче е твърде скъпо.

Космическото платно-спирачка беше представено от европейската компания EADS Astrium на Петата европейска конференция по космическите отпадъци в Дармщат, Германия.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here