Това не е метафора – екип от учени наистина са открили как се приготвя перфектното варено яйце.
Действието се развива в Университета в Осло. С истинска научна страст изследователи са търсили как да направят едно варено яйце идеално.
Цялото изчисление е сложно, защото се имат предвид:
– обиколката на яйцето в сантиметри;
– желаната твърдост на яйцето (твърдо, средно или рохко) – тази променлива се измерва в градуси, защото твърдостта на яйцето съответства на определена температура на жълтъка;
– началната температура на яйцето в градуси по Целзий;
– надморска височина на мястото, където се намираш в метри (защото колкото по-високо си, при толкова по-ниска температура завира водата).
Всичко това се изчислява по специална формула, която ти дава времето за сваряване на перфектното яйце:
С наближаването на Великден тази информация изглежда доста полезна. Можеш да пробваш да направиш научно сварени яйца, а можеш и да разчиташ на метод от старата българска наука, проверен през годините: „на око”.