Първият полет на Solar Impulse

0
231

Solar Impulse

Реклама

Капитан Пикар съобщи, че първият полет на неговия задвижван от слънцето самолет е успешен. С летателния си апарат швейцарският изобретател смята да обиколи света.

Нищо, че първото излитане на Solar Impulse приличаше повече на подскок, отколкото на полет – „пътуването” продължи едва 350 метра на по-малко от 1 метър над земята. Самият капитан Пикар нарече този полет „скок на бълха”. Въпреки това той смята резултата за добър, защото той показва, че прототипът му може да лети.

„Това е ново измерение за авиацията”, казва Пикар. Досега не е имало толкова голям и лек самолет, който да лети с толкова малко енергия. Пикар дори сравни опита с първите опити на братя Райт. Първият успешен полет на Орвил Райт е траял 12 секунди.

Целта на пробния полет не е била да се измине голямо разстояние, а да се види дали самолетът отговаря на действията на пилота така, както инженерите са предвидили.

Все пак с тази скорост на тестовете ще мине още известно време, преди Solar Impulse да може да обиколи света, какъвто е планът. По време на обиколката Пикар и вторият пилот Андре Боршберг ще се сменят, като спират за малко както за смяната, така и за да се раздвижат.

Четирите електрически двигателя, литиево-йонните батерии и 12 000 слънчеви панела ще осигурят на Solar Impulse мощност 40 к.с., която ще позволи на самолета да излети с едва 35 км/ч, като след ускорение ще достигне до 70 км/ч.

Първият полет на Solar Impulse:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here