Отблизо: слънчеви изригвания

0
193

 

Реклама

Слънчеви изригвания

Тези кадри са изключително редки и ценни.

Величествените гледки от повърхността на слънцето са заснети за два дни от космическите апарати STEREO на НАСА. На кадрите се виждат огромни светещи кълба от газ, които избухват на повърхността на Слънцето и остават над нея, поддържани от магнитното поле. Облаците газ са по-големи от Земята.

Това са естествени явления, част от нормалния цикъл на живота на звездата. Слънцето представлява огромно кълбо йонизиран газ и при въртенето му слоевете под повърхността започват да се пенят и да образуват огромни балони. Магнитното поле се разстройва и се получават гигантски изригвания на йонизиран газ, който, след като достигне височина от около 50 000 километра над слънчевата повърхност, се освобождава в Космоса.

Изригванията, наблюдавани от космическите апарати STEREO, са продължили около 30 часа. Видеото е направено с помощта на ултравиолетова светлина, излъчвана от йонизиран хелий.

Наблюдаването на слънчевите изригвания е важно не само от научна, но и от практическа гледна точка. Такива явления биха могли да попречат на работата на сателитите, да навредят на комуникациите и дори да доведат до временни прекъсвания на тока.

Благодарение на двата апарата STEREO изригванията са наблюдавани от два различни ъгъла. Кадрите са забързани, за да може да се види цялото явление, което иначе е продължило два дни.

https://www.youtube.com/watch?v=Y6tz7KEGPGo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here