Още по-голям колайдер

0
141

Големият адронен колайдер

Реклама

На учените не им стига Големият адронен колайдер и искат още по-голяма машина, за симулират моментите след Големия взрив.

След като Големият адронен колайдер, който струваше 7 милиарда паунда, премина през редица повреди и проблеми, сега от ЦЕРН искат да построят още по-голям ускорител, само че линеен. Сегашният колайдер изстрелва протоните в кръг.

За да намерят финансиране за новата си идея, от ЦЕРН ще искат помощ от Китай, Индия и Русия.

След като беше пуснат официално през септември 2008 г., Големият адронен колайдер претърпя редица технически проблеми. През ноември 2009 г. той беше пуснат отново и през март 2010 г. се случиха първите сблъсъци между два протонни лъча.

Новият колайдер ще се нарича Международен линеен колайдер и ще е дълъг близо 50 километра. Той може да се построи навсякъде по света в зависимост от това кой има желание да го построи и дали има парите, за да го направи. Новият ускорител ще бъде пуснат през 2020 или 2025 г.

За разлика от сегашния колайдер, новият няма да сблъсква протони, а ще ускорява електрони и позитрони.

Целта и на двете машини е да помогнат на учените да разберат повече за това как се е появила Вселената. За тази цел те се опитват да симулират моментите след Големия взрив преди 14 милиарда години, след който е била създадена Вселената.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here