Опиатите на прадедите ни

0
201

Пещера

Реклама

Човекът използва опиати от хиляди години – това е нещо, което науката подозира отдавна. Сега обаче има и доказателства, които показват, че хората са смъркали халюциногенни вещества още преди хиляди години.

Керамични купи и тубички за вдишване на изпаренията от опиатите – това са открили на Карибски остров учени от Лондон, за което разказва и вестник Daily Telegraph. Съдовете са от 100-400 години пр.Хр. Учените са открили, че приспособленията не са направени на самите острови, а на континента, някъде в Южна Америка.

Предполага се, че опиатът, който са смъркали нашите прадеди, е кохоба – халюциногенен продукт от семената на вид мимоза. Канабисът не е бил познат по онова време в Карибието. Възможно е да са употребявали и гъби.

Целта на надрусването вероятно е била достигане до религиозен транс.

Археолозите смятат, че човек извлича наркотични вещества от растенията от 5000 години насам, от Каменната ера, но досега не бяха намирали конкретни доказателства за тези практики. Откритието на лондонските учени е първото, което доказва, че опиатите са много по-стари, отколкото сме си мислели.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here