Еднопосочен билет до Марс

0
208

Марс

Реклама

Учени: пратете 60-годишни астронавти да колонизират Марс. Да, има се предвид без билет за връщане.

Според двама учени – Дирк Шулце-Макуч от Държавния университет във Вашингтон и Пол Дейвис от Държавния университет в Аризона – колонизацията на Червената планета ще стане по-бързо и ще струва по-малко, ако астронавтите са като първите заселници в Северна Америка. Т.е., ако не очакват да се върнат на у дома, на Земята.

Учените предлагат мисиите да започнат с два екипа от по двама астронавти на над 60-годишна възраст. Двата екипа ще летят в два отделни кораба, които после ще им служат за жилища на Марс. По-нататък ще се пратят още колонизатори, както и кораби с доставки.

„Основната идея е да започнем колонизацията на Марс”, казва Шулце-Макуч.

Идеята на двамата учени идва по-малко от месец след като стана ясно, че НАСА проучва възможността за човешка колонизация на други светове. Това е амбициозен проект, наречен Hundred Years Starship.

Въпреки че ще получават припаси от Земята, още в началото астронавтите трябва да тръгнат с мисълта, че евентуално връщане на Земята ще е твърде скъпо.

Според двамата учени хората трябва да колонизират друга планета като резервен вариант при евентуален катаклизъм на Земята. Те смятат, че еднопосочните пътувания могат да започнат до две десетилетия.

Трябва да се изпратят по-възрастни астронавти, около 60-годишни, защото мисията несъмнено ще намали продължителността на живота поради липсата на медицински грижи и излагането на радиация. Радиацията ще увреди репродуктивните органи, затова изпращането на хора, които са във възраст за отглеждане на деца, не е добра идея.

Полетът до Марс със сегашните технологии би трябвало да продължи шест месеца. Като не се вземе гориво и припаси за обратния път до Земята, разходите за мисията могат да се намалят с до 80%.

Учените настояват, че не предлагат самоубийствена мисия – астронавтите просто ще отидат с намерението да останат там до края на живота си. Те осъзнават, че НАСА едва ли ще се съгласи на подобна мисия, защото космическата агенция поставя акцент върху безопасността, но пък частният сектор може да финансира подобен проект.

снимка: НАСА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here