Новите технологии и тайните на еволюцията

0
270

ЛусиС помощта на компютърна томография учените се надяват да разкрият тайните на Луси – най-известният скелет в света, представител на далечните ни прадеди.

Реклама

Луси е намерена в Етиопия през 1974 г. Тя е най-добре запазеният скелет на австралопитек. Австралопитеките са род, изчезнал преди около 3 милиона години, близък до човешкия (Хомо). По всяка вероятност австралопитеките са едни от нашите еволюционни прадеди, въпреки че точната линия на еволюцията е предмет на научни дискусии.

Новите технологии правят Луси достъпна за все по-широки проучвания. Изследванията, които се правят на скелета, могат да помогнат на учените да разберат как прадедите ни са слезли от дърветата и са проходили.

Екип от Тексаския университет в Остин, в сътрудничество с етиопското правителство, прави първата компютърна томография (CT) с висока резолюция на Луси. Това е технология, използваща дигитални рентгенови лъчи. Възстановка на ЛусиТака всичките 80 парчета запазени кости (40% от скелета) вече имат дигитални триизмерни образи и строежът им може да се види много по-добре.

Изучаването на тази виртуална Луси дава надежди на учените, че ще могат да разберат как точно е живяла тя преди 3,2 милиона години. Начинът, по който са свързани костите, ще позволи да се правят предположения дали Луси само е ходела или се е катерела и по дърветата (вдясно- възстановка на Луси). Това е много стар въпрос, който може да получи отговор съвсем скоро с помощта на новите технологии.

Дигиталният образ на австралопитека може да бъде достъпен и за широката публика. Така, вместо да ходиш до някой музей, ще можеш да разглеждаш тази далечна изчезнала роднина, висока едва метър, на своя десктоп.

Това е уникална възможност да се върнем назад, като с машина на времето, и да видим как са живели човекоподобните преди толкова милиона години – така смята един от ръководителите на изследванията, професорът по антропология Джон Капелмън.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here