Науката за целувката

0
225

Целувка

Реклама

Това, че усещанията ни са химия, отдавна не е новина. И все пак е поразително как дори неща като любов, сексуално желание и т.н. са всъщност един куп химични съединения.

Наскоро учените се заеха да изследват какво стои зад целувката. Както можем да се досетим, тя дава тласък на цяла поредица химични реакции в организма.

Хелън Фишър от университета „Рутгерс” в Ню Джърси смята, че чрез целувката се стимулира една или повече от трите основни части на мозъка, свързани с намирането на партньор и създаването на поколение. Първата част е свързана със сексуалното желание, което пък е свързано основно с тестостерона. Втората е отговорна за романтичната и страстна любов, която мотивира хората да се съсредоточат върху един-единствен партньор. Третата отговаря за обвързването, което кара двойките да остават заедно поне толкова, колкото е необходимо за отглеждане на дете. Според Фишър целувката активира различни химични съединения, които стимулират тези три зони на мозъка. Едно от доказателствата за това е, че има доста данни за наличие на тестостерон в слюнката.

Теориите за значението на целувката са различни. Според една от тях чрез целувката оценяваме партньора си, което значи, че една лоша целувка със сигурност е лошо начало на връзката. Според друга тя е начин за установяване на емоционална връзка.

Науката за целувката си има и име – филематология.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here