40 години по-късно: пътуване до Луната

0
228

Луната

Реклама

Астронавти може да стъпят на Луната за пръв път от приземяването на „Аполо” през 1968 г. Проектът е на американската компания Lockheed Martin и се смята за подготвителен за пътуване до Марс.

Идеята е да се използват роботи, контролирани с дистанционно, които да се изстрелват от основния летателен апарат и да събират проби. Те ще изучават кратера Южен полюс-Ейткен на далечната страна на Луната, който е един от най-старите в Слънчевата система.

Мисията ще продължи шест месеца и ще бъде тест за евентуална по-дълга мисия до Марс.

В миналото НАСА е изчислявала, че отиване и връщане до Марс ще отнеме около една година. Няколко месеца от това време са отделени за събиране на проби.

Ако НАСА се съгласи с проекта, това ще даде възможност да научим повече за това как реагират хората на по-дълговременни излагания на космическа радиация. За момента това се смята за основен проблем при евентуално пътуване до Марс. Друг проблем е издържливостта на астронавтите, както и способността им да се справят с това да са далеч от дома толкова дълго време.

Евентуална мисия до Марс означава изстрелване на летателен апарат извън земната орбита към орбитата на Марс и бавно кацане. За да проработи този метод, Земята и Марс трябва да са разположени по определен начин и това се случва само веднъж на 25 месеца.

Ако НАСА одобри плана на Lockheed Martin, мисията до Луната може да се състои през 2016 г.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here