Мисия: Марс

0
2004

Мисия: Марс

Реклама

Приземяването

След като се приземят на Марс, космонавтите най-вероятно ще произнесат първите думи на първите хора, стъпили на друга планета. Тези думи вероятно ще станат също толкова исторически, колкото онези на Нийл Армстронг при стъпването на Луната, само че на тях ще им трябва доста повече време, за да достигнат до Земята – между 3 и 20 минути.

Изследването на Марс

Учените от лондонския Imperial College предлагат кацането на Марс да стане близо до екватора на планетата, където условията са относително благоприятни – средната температура е -30 градуса по Целзий. Това прави средата подобна на тази на Антарктида на Земята.

Учените предлагат на Марс космонавтите да живеят в станция, изпратена предварително от друг космически апарат.

Космонавтите би следвало да извършат подробни геоложки и атмосферни проучвания, докато са на Марс. Също така, най-вероятно ще копаят в почвата в търсене на евентуални следи от съществуването на живот.

Продължителността на престоя може да е от три месеца до две години. Това зависи от взаимното разположение на Земята и Марс по време на мисията.

Връщането

Би било много скъпо до Марс да се изпрати летателен апарат с достатъчно гориво за пътуването и в двете посоки.

Затова учените предлагат предварително, още преди началото на мисията, да се изпрати апарат за връщането на космонавтите. Той ще се приземи на такава географска ширина, на която има лед под повърхността. Роботно устройство ще изкопае леда и ще го разпадне на водород и кислород чрез електролиза. Така ще може да се направи метан, който да служи за гориво на апарата за връщане.

снимки: NASA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here