Компютър, който чете мисли

0
164

Компютър, който чете мисли
снимка: sxc.hu

Реклама

Бъдещето изглежда все повече като научна фантастика. Поне ако в него присъстват неща като това изобретение на британски учени от University College London, за което разказва вестник „Дейли Мейл“.

Компютърът, разработен от тях, разчита спомени, като сканира мозъчните модели на доброволците. Така програмата може доста точно да посочи за кой от три възможни кратки филма си мисли човекът.

Учените показали на доброволците три кратки филмчета от по седем секунди. В тях жени вършат някакви ежедневни задачи като например пускане на писмо.

Компютър, който чете мислиСлед това, докато сканирали мозъците на доброволците, ги помолили да мислят за това, което са гледали. Оказало се, че мозъкът реагира различно на различните филми и това се вижда, тъй като се осветяват различни части от него.

По този начин се извели моделите и когато след това доброволците били помолени да мислят за филмите, компютърът вече „знаел” за кое точно клипче си мисли човекът.

Резултатите били с точност 45%, което е много повече, отколкото би бил резултатът при налучкване.

Учените казват, че този експеримент показва, че се приближаваме към четенето на мисли и че очевидно спомените ни се „записват” по строго определени начини. Така могат да се направят по-точни детектори на лъжата. Или, ако могат да се разчитат намерения за бъдещето, престъпници ще могат да бъдат арестувани, преди дори да извършат престъплението си.

Друга полза от подобни проучвания е, че те могат да дадат повече информация за това какво се случва в мозъците на пациенти със заболявания, включващи загуба на части от паметта – болест на Алцхаймер, инсулт и др.

Проучването се е съсредоточило основно върху хипоталамуса – малка част от мозъка, която играе ключова роля за паметта, навигацията и визията за бъдещето.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here