Това ли е капсулата за Марс?

0
7598

Орион

Реклама

Тя се казва „Орион” и има амбициозна цел – за първи път от 70-те години насам да изведе астронавти извън земна орбита. А от НАСА се надяват да направят мисията й още по-голяма – да заведе първите космонавти на Марс и така да постави началото на нова ера в космическите изследвания.

Преди няколко дни НАСА официално представи „Орион” в Космическия център „Кенеди” във Флорида.

Първото тестово изстрелване на „Орион” ще е без астронавти на борда и вероятно ще стане през 2014 г. Капсулата ще бъде изстреляна в орбита от ракета Delta 4. След това „Орион” ще направи две пълни обиколки на Земята на разстояние 5760 км от повърхността, което е 15 пъти по-далеч от височината, на която се намира Международната космическа станция. След двете обиколки капсулата ще се върне в атмосферата със скорост над 32 000 км/ч, за да може да се тестват топлинните защити на апарата.

През следващата година и половина предстои „Орион” да бъде приведена в пълна готовност. Въпреки че плановете на НАСА са големи, агенцията има проблеми с правителственото финансиране – през последните години бюджетът й беше доста орязан.

Според сенатора от Флорида Бил Нелсън целта на настоящата програма на НАСА е да изпрати човек на Марс в десетилетието след 2030 г.

Орион
Така трябва да изглежда завършеният „Орион“. Снимка: НАСА

Орион
Така вероятно ще изглежда вътрешността на капсулата. Снимка: НАСА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here