Една стъпка по-близо до модерни мамути

0
215

Мамути

Реклама

Учени са направили експеримент, който напомня за „Джурасик парк” – използвали са ДНК от замразен мамут (Mammuthus primigenius), за да направят точно копие на кръвта на изчезналия гигант. И са открили нещо ново за праисторическото животно – то не е разчитало само на топлата си козина, за да оцелява в арктическите условия преди 25 000 години. Мамутите са имали и естествен антифриз в кръвта си, който им е позволявал да задържат кислорода в нея дори и в сурови зимни условия.

„Молекулите не са по-различни от това да се върнеш във времето и да вземеш кръв от истински мамут”, казва професор Кевин Кембъл от университета в Манитоба, Канада, цитиран от „Дейли Мейл”.

За целите на експеримента учените са използвали ДНК, запазена в костите на замръзнали сибирски екземпляри от преди 43 000 години. Използвана е и генетична информация от наследниците на мамутите – азиатските слонове.

Учените смятат, че тази техника може да се използва, за да се възстановяват протеини и части от телата на други изчезнали животни.

Всичко това обаче все още не значи, че учените могат да създадат цяло праисторическо животно. В „Джурасик парк” динозаврите са създадени с помощта на ДНК, запазена в насекомо, хванато в кехлибар. Всъщност от динозаврите са намирани само вкаменелости, от които не може да се извлече ДНК.

снимка: Mauricio Anton, Wikimedia Commons

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here