Животът на Земята изчезва на всеки 27 милиона години

0
162

Немезида

Реклама

Това значи, че ни остават още около 16 милиона години преди следващото изчезване. Поне така твърдят учените от Университета в Канзас и института „Смитсониън” във Вашингтон.

Те са изучили събитията от последните 500 милиона години, които са водили до изчезване на живота на Земята. Това е два пъти по-дълъг период от време в сравнение с времето, което са изучавали учени в предишни изследвания.

Учените казват, че са 99% сигурни, че на всеки 27 милиона години животът на Земята изчезва. Ако са прави, това би значело, че следващото изчезване ще е след 16 милиона години, въпреки че е възможно да се случи и с до 10 милиона години по-рано.

Причините, поради които е изчезвал животът на Земята, са обект на различни хипотези. През 80-те например учените са смятали, че причината е далечен тъмен „близнак” на нашето слънце, наречен Немезида (снимката горе – предполагаем вид на Немезида).

Според тази теория на всеки 27 милиона години Немезида пробива предполагаемия облак на Оорт и това води до дъжд от комети към Земята. За облака на Оорт се смята, че е образуван от прах и лед, че се намира на около една светлинна година от Слънцето и че от него идват много от кометите, които преминават през Слънчевата система. Сега обаче учените смятат, че е малко вероятно Немезида да предизвиква толкова редовни катаклизми, тъй като орбитата й би трябвало да се е променила с времето.

Астероид, който се е блъснал в Земята, също е една от най-разпространените причини, на които учените отдават масови изчезвания като например изчезването на динозаврите.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here