Лазерен пистолет срещу комари

0
263

Лазер

Реклама

По време на Студената война американските астрофизици са имали доста ясна задача – да разработват анти-ракетни програми под името „Междузвездни войни”. Ако се чудите с какво се занимават сега – ами, разработват оръжия за масово поразяване. На комари.

Лазерният пистолет, който са изобретили, може да убие милиони комари за няколко минути. Целта на проекта е борба с разпространението на малария.

Лазерното оръжие действа просто – засича честотата на звука, който издават крилете на комарите при летене, и стреля. Резултатът е нещо като изпечен комар. Само че няколко милиона изпечени комари.

Маларията е болест, опасна за живота. Заразяването става чрез паразит, които се предават на човека при ухапване от заразен женски комар. Маларията се среща най-вече в тропичните и субтропични райони. Според Световната здравна организация на всеки 30 секунди едно африканско дете умира от тази болест.

Ръководителят на проекта, д-р Джордин Кеър, казва, че няма такова нещо като добър комар. Няма животно, което да се храни изключително с комари. Затова масовото им унищожаване не е проблем за екосистемите.

Освен това лазерът може да различава видовете комари и да стреля само по онези, които хапят хората. Новото оръжие срещу комари не засяга други видове насекоми.

Учените предлагат лазерите да се разположат на стълбове, заобикалящи села и градчета, като по този начин се създаде своеобразна ограда срещу комарите.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here