Големият адронен колайдер – втори дубъл

0
190

Големият адронен колайдер

Реклама

Фундаменталните въпроси за Вселената, които трябваше да получат отговор миналия септември, все още са загадка за учените. Тогава Големият адронен колайдер се повреди и не можа да даде информацията, за която беше построен.

В момента текат поправки, които ще са на привършване през юли. Тогава се очаква огромното съоръжение да се пусне, а до края на септември първият протонен лъч трябва да започне да циркулира.

Големият адронен колайдер се намира на средно 90 метра под френско-швейцарската граница, в Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН).

Според учените тази година колайдерът ще е още по-готов за експериментите, отколкото е бил миналата. Така той ще може да изпълни задачата, за която е създаден – да пресъздаде условията във Вселената малко след Големия взрив, за да можем да научим как тя е еволюирала.

Миналото лято се чуха различни опасения, свързани с колайдера – най-вече, че той ще създаде черна дупка, която ще погълне Земята. Учените обаче отрекоха подобна вероятност, обяснявайки, че дори да се създаде черна дупка, тя ще е толкова малка, че няма да има достатъчно енергия и бързо ще се разпадне.

Когато първият протонен лъч беше пуснат успешно на 10 септември 2008 г., всички бяха оптимисти. Няколко дни след това обаче една от общо 10 000 електрически връзки между магнитите в ускорителя отказа. Това обърка работата на магнитите, без които ускорителят не може да функционира.

Поправката на колайдера струва около 40 милиона швейцарски франка (което е около $35 милиона). От ЦЕРН казват, че икономическата рецесия не се е отразила на мащабния научен проект.

Бозонът на Хигс е една от мистериите, които учените се надяват да разкрият с помощта на Големия адронен колайдер. Тази частица се нарича и „божествената частица”, защото, ако тя наистина съществува, може да обясни какво представлява нещо толкова фундаментално като масата. Но намирането на доказателства за съществуването на бозона на Хигс ще отнеме поне две-три години.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here