Космически кораб от хартия

0
344

Хартиени самолетиКакво ще стане, ако пуснеш хартиен самолет в открития Космос с надеждата той да се приземи на Земята? Това изглежда абсолютно невъзможно, но всъщност няколко японци мислят да пробват.

Реклама

Такуо Тода е директор на Японската асоциация за хартиени самолети, в която се занимават с това да доведат изкуството оригами до летателно съвършенство.

Хартиеният самолет, за който става дума, е оформен като космическа совалка и вече е преминал няколко теста в Японската космическа агенция. Пускали са го във въздушен тунел и са тествали устойчивостта му.

Всичко започва през 70-те. Оттогава Такуо Тода мечтае за хартиен космически кораб. В продължение на 18 месеца той се опитва да създаде съвършената совалка от обикновен лист хартия. Не използва нито лепило, нито тиксо, нито ножица. По Токуо Тодавреме на работата Тода пробва стотици различни модели.

Когато за пръв път му хрумва, че такъв самолет може да се приземи на Земята, всички казват, че това е невъзможно, защото хартията моментално ще изгори в атмосферата.

През 90-те Тода среща Шинджи Сузуки, професор в Департамента по астронавтика в Университета в Токио. Професорът е впечатлен от успешен полет на един от хартиените самолети на Тода и тогава майсторът на оригами се решава да сподели мечтата си за хартиена совалка. Сузуки става ръководител на проекта и работата започва. В началото няма никакво финансиране, но скоро проектът привлича вниманието на японската научна общественост.

Ако полетът на хартиената совалка до Земята се окаже успешен, това може да помогне много при проектирането на бъдещи космически кораби, както и на сонди, които да изследват горните слоеве на атмосферата.

За да е възможно приземяването…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here