Юпитер е загубил един от поясите си

0
250

Юпитер

Реклама

Учените нямат идея защо планетата Юпитер е загубила една от известните си червени шарки или пояси.

Юпитер е най-голямата планета в Слънчевата система. Известна е с два широки тъмни пояса в атмосферата си – северен и южен. Скорошни любителски снимки обаче показват, че южният – наричан Южен екваториален пояс – е изчезнал.

За последно шарката е видяна в края на миналата година, преди Юпитер да се скрие зад Слънцето. Когато появява три месеца по-късно, червената лента е изчезнала.

Това не е нов феномен – на всеки 10-15 години един от поясите на Юпитер изчезва. Учените обаче нямат представа защо това се случва. „Това е все едно да видиш Сатурн, когато пръстените му са успоредно на точката на наблюдение и са невидими за известно време – просто не изглежда както трябва”, казва Боб Кинг или Astro_Bob, който е журналист и любител-астроном, цитиран от „Дейли Мейл”.

Юпитер е гигантски облак от газ и течност, който се намира на около 800 милиона километра от Слънцето. Повърхността на планетата се състои от гъсти червени, кафяви, жълти и бели облаци, разположени в светли зони и тъмни пояси.

Юпитер ще е най-близо до Земята на 24 септември, което ще даде шанс на любителите астрономи да го наблюдават отблизо без единия му червен пояс.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here