Живот от Космоса

0
178

Комета

Реклама

Теорията, че животът на Земята е дошъл от Космоса, е стара, но наскоро за нея са намерени нови доказателства.

Следи от аминокиселината глицин са открити в проба, взета от опашката на кометата Wild 2. Материалът е взет през януари 2004 г. от космическата сонда Stardust. Кометата е била на близо 400 милиона километра от Земята. Това е първият случай, в който на комета се намират следи от живот.

Смята се, че кометите носят добре запазени материали от зората на Слънчевата система – т.е., отпреди милиарди години. Тези малки частици са ключ към историята за раждането на Слънцето и на планетите.

Веригите на аминокиселините се свързват в белтъци, които от своя страна изграждат живата материя. Затова наличието на аминокиселина върху комета прави теориите за извънземен произход на живота особено интересни. При това глицинът е най-често срещаната от 20-те аминокиселини, които формират белтъците. Възможно е животът да се е зародил някъде другаде в Космоса, а обекти като кометите да са донесли градивните му елементи на Земята. Също така, откритието подкрепя идеята, че животът във Вселената не е толкова голяма рядкост.

Следите от глицин са намерени още миналата година, но на учените им е било необходимо време, за да потвърдят извънземния им произход.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here