Истинско ли е кацането на Луната?

0
423

Луната

Реклама

40 години след като светът научи, че за пръв път човешки крак е стъпал на Луната, все още продължават споровете наистина ли това се е случило.

На 20 юли 1969 г., точно преди четири десетилетия, завърши пътуването на „Аполо 11″ до Луната. По този повод решихме да се поровим из аргументите на онези, според които американското кацане не Луната е една голяма измама и конспирация. За да сме честни, отбелязахме и съответните контрааргументи на другия лагер, според който мисията на „Аполо 11″ е съвсем истинска.

Аргумент в полза на теорията за измама: На снимките няма никакви звезди.

Контрааргумент: Това е така, защото слънцето е прекалено силно. На пресконференциите астронавтите (не само Армстронг и Олдрин, а и тези от следващите мисии) казват, че не са виждали звездите, докато са били на Луната и че Слънцето е било прекалено ярко, заради което по-слабите звезди не могат да се видят.

Аргумент: На снимките сенките са объркани и не винаги отговарят на положението на обектите.

Контрааргумент: това е причинено от неравната повърхност на Луната, отразената от Земята светлина, лунния прах и други такива фактори

Аргумент: Космонавтите не биха оцелели след пътуване до Луната заради радиацията (така нареченият радиационен пояс на Ван Ален).

Контрааргумент: Луната е по-високо от радиационния пояс, а и космонавтите са били защитени от алуминиевия корпус на летателния апарат. Освен това траекторията на апарата е била изчислена с цел минимално излагане на радиация. Откривателят на тази радиация, д-р Джеймс Ван Ален, също казва, че тя не би била опасна за астронавтите по пътя към Луната.

Още: истина или измама…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here