Изневярата може би е в гените

0
216

ДНК

Реклама

Според ново изследване на държавния университет на Ню Йорк хората, които изневеряват на партньора си, може би го правят заради гените си. Учените смятат, че това сексуално поведение е възможно да е под влиянието на същия ген, който се свързва със злоупотребата с алкохола и любовта към хазарта.

Ръководителят на изследването Джъстин Гарсия казва, че хора с определен вариант на гена DRD4 е по-вероятно да имат в миналото си безразборни сексуални преживявания, включително секс за една нощ и изневери.

Учените смятат, че този вариант на гена кара хората, които го носят, да търсят увеличение на допамина. Постигат го чрез безразборен секс, тъй като при него рисковете са повече и удовлетворението е голямо. Интересно е, че същата генна вариация се свързва и с други типове рисково поведение като пристрастеност към хазарт и алкохолизъм.

Според авторите на изследването това означава, че за някои хора е възможно да се чувстват обвързани с партньора си, но въпреки това да му изневеряват. Т.е. необходимостта от повече допамин е независима от необходимостта от романтично обвързване.

Все пак учените добавят, че откритието им не извинява изневерите, а просто открива нов начин, по който биологията ни ни прави склонни към определено поведение.

снимка: the_tjb, Flickr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here