Ядрена експлозия може би е създала Луната

0
141

Луната

Реклама

Появата на Луната в земната орбита винаги е била загадка за учените. Най-разпространената теория доскоро беше, че при формирането на Слънчевата система някакъв космически обект се е блъснал в Земята, отчупил е част от нея и тази част – Луната – е попаднала в земната орбита.

Сега обаче учените предполагат друго – че причината, поради която има Луна, не е сблъсък, а ядрена експлозия на Земята. Тази идея се базира на теорията за деленето от 19 век, според която Земята и Луната са създадени от една и съща купчина въртящи се разтопени скали. Как точно обаче Луната се е отделила от тази купчина – това доскоро нямаше друго обяснение освен сблъсък.

Днес холандски учени от университета в Амстердам смятат, че Луната се е отделила от Земята заради ядрена експлозия на нашата планета.

Основен техен аргумент е, че Земята и Луната имат близък химичен състав. Това показва, че сблъсъкът с някакво космическо тяло е малко вероятен, защото такова тяло би повлияло на състава на Луната. Ядрената експлозия обаче е добро обяснение. Тя би дала достатъчно енергия, която да изстреля част от планетата ни и да я превърне в днешната Луна. Това обяснява и сходството между съставите на Земята и Луната.

Експлозията, за която говорят учените, е била дело на нещо като естествен ядрен геореактор. Има теории, според които именно такива реактори в Земята са енергийният източник на геомагнитното поле.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here