Големият адронен колайдер (LHC)

0
1418

Големият адронен колайдер

Реклама

Скоро може би ще знаем много повече за Вселената, отколкото знаем сега и то с помощта на един експеримент, започнал преди няколко часа – пускането на Големия адронен колайдер (Large Hadron Collider, LHC) в ЦЕРН, близо до Женева.

Опитът е започнал тази сутрин, но е резултат от десетилетия работа в Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН). Големият адронен колайдер е цял комплекс, построен на границата между Франция и Швейцария, и е най-големият в света ускорител на елементарни частици.

Въпросите на Живота, Вселената и всичко останало

СимулацияОтговорите, които учените се надяват да получат от този експеримент, биха ни дали обяснение за много неща от нашия свят.

Как точно е изградена материята, как взаимодействат елементарните частици помежду си и какво точно е масата? Това са някои от нещата, които очакваме да научим (вляво – симулация на това, което се очаква да се случи в колайдера).

Физиката на елементарните частици е поле, в което има доста неизвестни – нейният така наречен Стандартен модел не обяснява например наличието на гравитация, както и на маса на частиците. Също така, този модел предполага съществуването на частица, наречена Хигс бозон, за което обаче няма доказателства. Тази частица се надяват да открият учените чрез Големия адронен колайдер.

Експериментът може също така да покаже…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here