Границите на Слънчевата система

0
286

Какво се случва там – това цели да открие изстреляната на 19 октомври от НАСА космическа сонда IBEX (Interstellar Boundary Explorer – долу).

Реклама

IBEX

Слънчевият вятърСъществуването на Слънчевата система в сегашния й вид и възможността космически апарати да пътуват в нея се дължи на едно слънчево явление – слънчевия вятър. Това е поток от заредени частици, които се излъчват от Слънцето към границите на системата със скорост 1,6 милиона км/ч.

Слънчевият вятър образува своеобразен огромен балон, наречен хелиосфера, който обхваща Слънчевата система и я предпазва от опасните космически лъчения. Същевременно магнитното поле на Земята предпазва планетата ни от директно излагане на слънчевия вятър, тъй като той е плазма, т.е., електрически проводим.

Слънчевият вятър все някъде трябва да спре. Това се случва към границите на Слънчевата система, в пространствата, където горещият поток на заредените частици се сблъсква със студените газове и космическия прах на междузвездното пространство – естествения „пълнеж” на част от Космоса. Именно сблъсъка между слънчевия вятър и тази своеобразна бариера ще изследва IBEX. Разбирането на това взаимодействие е изключително важно за науката – то дава информация за връзката на Слънцето с галактиката ни, Млечния път, както и за Слънчевата система като цяло.

Една от целите на IBEX…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here