Ген определя лошите шофьори

0
185

 

Реклама

Шофьор

Изследване на университета „Ървайн” в Калифорния показва, че е възможно всеки трети човек да има определена генна вариация, която го прави лош шофьор. Изследваните, които имали тази вариация, се справяли над 20% по-зле на шофьорски тест от онези, които я нямали.

Хората с тази вариация на гена се справят по-зле зад волана, защото когато им е поставена задача, се стимулира по-малка част от мозъка им в сравнение с онези с нормалния вариант на гена.

Според учените хората с проблемната генна вариация правят повече грешки, защото с течение на времето забравят по-голяма част от онова, което са научили. Доказателство за влиянието на времето е, че изследването било проведено в две части. Тестът се състоял от 15 обиколки в симулатор, програмиран да показва трудни завои и извивки на пътя. Четири дни след първия тест доброволците направили същите 15 обиколки при същите условия. И двата пъти хората с генната вариация се представили по-зле.

Разбира се, за да се докаже със сигурност, че гените действително са отговорни за уменията ни зад волана, ще са необходими още изследвания.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here