Първият работещ орнитоптер

0
863

Първият работещ орнитоптер

Реклама

От скицата на Леонардо да Винчи до първия истински работещ орнитоптер минават повече от пет века. Думата „орнитоптер“ идва от гръцки („орнитос“ – птица, „птерон“ – крило) и означава летателен апарат, който лети, като движи крилете си нагоре и надолу.

Векове наред инженери и изобретатели се опитват да измислят начин, по който да имитират полета на птиците, но едва сега можем да видим истински самолет, задвижван с човешка сила, чиито крила се движат нагоре и надолу.

Машината се казва Snowbird и е творение на Тод Райхерт от университета в Торонто. Първият й успешен продължителен полет се състоя през август, когато Тод успя да прелети 145 метра със средна скорост 25,6 км/ч. Това се случи за 19,3 секунди.

Snowbird

Тод задвижва Snowbird с помощна на педали, които върти с краката си. От това движение идва и движението на крилата на самолета.

Snowbird

„Безброй мъже и жени от историята са мечтали да летят като птици със собствени сили и стотици, ако не и хиляди, са се опитали да го постигнат. Това е едно от последните първи неща в авиацията.” – това казва Тод Райхерт за своето постижение.

Теглото на Snowbird е едва 42,6 килограма. Размахът на крилата му е 32 метра. Въпреки че този размах е сравним с този на крилата на Boeing 737, Snowbird тежи по-малко от всички възглавници на борда на един 737.

За да улесни летенето си, Райхерт е свалил 8 килограма за едно лято. Но усилието си е заслужавало – през октомври Международната федерация по аеронавтика трябва да потвърди световния рекорд на първия истински „орнитоптер”.

Райхерт сам разбира, че машината му не е практичен метод за придвижване, но според него изобретението му има и друга цел – да вдъхновява хората да използват силата на телата си и изобретателността на умовете си, за да следват мечтите си.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here