Технология на бъдещето: електричество от човешкото тяло

0
175

Учени работят по възможността механичните движения на тялото да се превръщат в електрическа енергия.

Реклама

Електричество

Забравил си да си заредиш телефона снощи? Нищо, докато вървиш към работа, ходенето ти ще го зареди като нов.

Тази концепция е дело на водещи специалисти по нанотехнологии, които търсят екологични и икономични начини за производство на електроенергия. В работата си те използват структури, които са 100 нанометра, а и по-малки. Един нанометър е една милиардна част от метъра.

Професор Уанг от Техническия институт на Джорджия работи заедно с екипа си по проект, който звучи като фантастика. А именно – учените търсят начин да използват енергията, която тялото произвежда при естествените си движения, за да зареждат малки устройства като мобилни телефони. Дори и като пишеш по клавиатурата, тялото ти произвежда енергия и чрез нанотехнологиите тази енергия може да бъде превърната в електрическа.

Екипът използва пиезоелектричния ефект – способността на определени материали да генерират електричен потенциал, когато са подложени на натиск. Нанонишките на цинковия оксид например имат това свойство.

Учените вече са постигнали известен успех – успели са да произведат електрическа енергия от движението на хамстер в колело. Хамстерът е бил с наноустройство на гърба. Друг експеримент е още по-интересен – имплантиране на наногенератор в сърцето на мишка. Той използва работата на сърдечния мускул, за да произвежда електрическа енергия. Опитът е успешен, макар и получената енергия да е едва няколко пиковата (един пиковат е една милионна от вата.)

По подобен начин е възможно чрез устройство, закачено на пръста на човек, да се произвежда енергия само с движения на ръката.

Не може да се каже кога – и дали – подобни технологии наистина ще започнат да се използват за производство на електроенергия, но възможностите на нанотехнологиите определено изглеждат безгранични.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here