Електричество без кабел

0
228

Електричество без кабел

Реклама

Това ли е бъдещето?

Да, според компании като WiTricity. Те вече са създали начин за безжично захранване на електрически крушки.

Електричеството изминава около метър от източника до крушката. Това става чрез превръщана на електрическата енергия, идваща от нормален контакт, в магнитно поле. Методът все още се нуждае от усъвършенстване, но пък началото е поставено. Резултатът може да бъде край на нуждата от кабели и батерии. Според компанията това може да се случи до пет години.

Идеята за безжично предаване на електрическа енергия не е нова. Преди повече от век Никола Тесла прави подобни опити, но доскоро не беше намерен начин технологията да се направи достатъчно евтина и безопасна.

Един от възможните начини за използване на безжично електричество е чрез падове, които предават електричество на малки разстояния. За момента обаче не е възможно с един пад да се зареждат различни видове устройства. Смята се, че при падовете има от 70 до 90% по-малка загуба на енергия в сравнение с кабелите.

Идеята на MIT

Екип от MIT (Massachusetts Institute of Technology) работи по оптималния вариант – безжично предаване на голямо количество електрическа енергия на големи разстояния. С две думи това е предаване на магнитно поле на определена честота, която се хваща от съответния телефон, телевизор или друго устройство. Там полето се превръща обратно в електрическа енергия. Нещо като разпространението на звука – ако издава звуци със съответната честота, оперният певец може да счупи кристална чаша.

Въпреки че проектът звучи обнадеждаващо обаче, има известни притеснения за влиянието на подобно магнитно поле върху здравето на хората. Учените смятат, че едно такова поле ще е със същата плътност като магнитното поле на Земята.

Освен тези притеснения има и друга основна пречка пред развитието на тази технология – хората са твърде незапознати с нея и затова вероятно не биха я приели много лесно.

Но пък безжичното предаване на електрическа енергия би било доста екологично. Биха били спестени разходите за 40-те милиарда батерии, които се произвеждат годишно.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here