Divabot – танцуващият робот

0
200

Divabot

Реклама

Хуманоидните роботи се сдобиха с ново умение. След като измият чиниите в къщата на бъдещето, те ще се присъединят към семейството за кратък танц в дневната.

Divabot, чието официално име е HRP-4C, е именно такъв робот. Тя е с доста реалистични черти на лицето и се движи подобно на човек, което й позволява да танцува доста добре. А и може да пее.

Разбира се, родината на Divabot е Япония. Преди два дни тя беше представена в Токио в рамките на технологично изложение от своите създатели от японския Национален институт за напреднали индустриални науки и технологии.

Създателите на танцуващия робот твърдят, че са направили софтуер, който позволява дори на хора без познания по роботика да програмират движенията на Divabot, които са доста сложни и включват дори и скокове. Роботът се контролира с помощта на мишка.

Учените споделят, че са създали изцяло нови технологии както за гласа, така и за израженията на лицето на Divabot. Те са използвали истинска певица за модел – записали са нейните движения по време на изпълнение и след това са програмирали Divabot да ги повтори.

Екипът е направил дори и дишането на робота подобно на това на човека, използвайки за модел истински звуци от човешко дишане.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here