Да плуваш, без да се мокриш

0
184

ВълнаОще в края на миналата година учени от Университета в Цюрих създадоха материя, която не се мокри. Това те постигнаха с помощта на нанотехнологиите.

Реклама

Така нареченият хидрофобен полиестер е покрит с милиони силиконови нановлакна с широчина 40 нанометра. Те създават защитен слой въздух, който пречи на водата да влезе в контакт с тъканта под него.

Тази материя направи възможни костюми за плуване и водни спортове, които просто не могат да се намокрят. Според учените хидрофобният полиестер създава и по-ниско съпротивление във водата, а някои дори смятат, че това е път към създаването на самопочистваща се материя.

Sun DryИзобретението на швейцарските учени обаче не спря опитите и на други учени да се сдобият с материя, която не се мокри. Вчера компанията Solestrom International обяви, че е създала собствена такава материя, наречена Sun Dry.

Всяка нейна нишка има невидима бариера, която позволява на водата да минава през нея, вместо да се абсорбира. Водните капки се стичат по тъканта така, както се стичат по човешката кожа. Облекло за плуване, направено от тази материя, не се мокри, не се влияе от хлора във водата и има слънцезащитен фактор 50.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here