Да паднеш в черна дупка

0
315

Черна дупкаПреживяването няма да е много приятно, но пък ще видиш невероятни гледки – така поне казват астрофизиците.

Реклама

Иначе казано, докато се разпадаш, ще наблюдаваш явленията около теб, които обаче може би се виждат най-добре с около три очи. Поне така твърдят учени от Университета в Колорадо, които са направили възможен виртуалния скок в една черна дупка.

Черната дупка е странно нещо, което дори не може да се види. Астрономите знаят за съществуването на милиони такива обекти в нашата галактика, но не могат да ги наблюдават пряко. Затова симулацията, направена от учените от Колорадо, е голяма стъпка напред в изучаването на черните дупки.

Професор Андрю Хамилтън от Университета в Колорадо казва, че черните дупки всъщност са нещо много просто. „Ние ги възприемаме като сложно нещо, защото са описани чрез сложна математика. Но на практика те са много по-просто устроени от Слънцето, още по-прости са от звездите и безкрайно по-прости от човека.”

За да направят виртуалното пътуване възможно, учените са използвали общата теория на относителността на Алберт Айнщайн. С помощта на уравненията може да се предскаже поведението на една черна дупка. За самата компютърна симулация са били необходими повече от 100 000 реда компютърен код.

За място на симулацията е избрана истинска черна дупка с огромна маса в центъра на Млечния път:

https://www.youtube.com/watch?v=NMqGcTO2vGU

За черните дупки и самото падане…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here