Безкраен ли е Интернет?

0
420

 Безкраен ли е Интернет?

Реклама

Едва ли създателите на първите компютърни мрежи са предполагали, че през първото десетилетие на 21 век страниците в глобалната мрежа ще се измерват в десетки милиарди.

През последните години спонтанното развитие на Интернет и на технологиите, които правят Мрежата възможна, се случваше без план. Не изглеждаше да има някакви граници. А за обикновените потребители въпросът дали Интернет е безкраен няма повече смисъл от това дали Вселената е безкрайна.

Все пак обаче Мрежата има край и ние се доближаваме до него.

Не става дума за място – място засега има. Проблемът е, че числото възможни IP адреси е крайно – малко над 4 милиарда.

Всеки сайт и всеки потребител има своя номер (IP), базиран на IPv4 (Internet protocol version 4) – първият стандарт, под който Интернет заработи в глобален мащаб. Когато е разработвана тази система, никой не е смятал, че толкова огромно число IP адреси някога ще свършат. Но точно това се случва в момента.

За тази цел се разработи IPv6 (Internet protocol version 6) – протокол, който ще позволи много повече цифрови комбинации, но който все още не е въведен в широка употреба поради някои технически проблеми, както и поради нежеланието на уеб компаниите да го използват. Това означава, че могат да минат години, преди IPv6 да започне да функционира напълно.

А когато това стане, възможните комбинации за IP адреси ще са 2128 или 340 282 366 920 938 463 463 374 607 431 768 211 456. При това положение страховете, че адресите ще свършат, ще са напълно безсмислени.

Но в момента, според данни на Google, общата употреба на IPv6 е в рамките на 1% от трафика в глобалната мрежа.

А междувременно…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here