Асансьор до Космоса

0
361

Космически асансьор

Реклама

Дали въпросът „До кой етаж сте?” би могъл да получи невероятния отговор „До стохилядния” в рамките на нашия живот?

Асансьор, който стига до Космоса – това звучи като елемент от научнофантастичен роман. И наистина е така – тази идея я има във „Фонтаните на Рая” на Артър Кларк от 1979 г. Днес обаче с асансьора се занимават съвсем истински учени. Специалисти от цял свят ще се съберат през ноември в Япония на конференция по въпроса. Ако те успеят да построят подобно съоръжение, това ще е едно от най-големите постижения на инженерните науки в историята.

Идеята

Космически асансьорКабел, който е закрепен за повърхността на Земята, е опънат до няколко десетки хиляди километра в Космоса, където на другия му край има съответната тежест, която да го балансира – това е конструкцията с две думи. Предполага се, че кабелът ще стои опънат благодарение на инерцията – според тази физична теория всяко тяло запазва скоростта си, ако се движи по права линия и ако не му действа никаква външна сила. По този начин кабелът ще стои неподвижен, а горният му край ще е в геостационарна орбита, закачен за космическа станция, която обикаля около Земята. Това ще е носещият кабел на асансьора.

Според инженерите по този начин ще могат да се превозват предмети и хора до Космоса. Има и предложения асансьорът да се използва за изхвърляне на ядрени отпадъци. Трета идея е с помощта на съоръжението до космическото пространство да се пренасят слънчеви панели, които да събират енергия.

Предизвикателството…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here